Boranija sa karamelizovanim
lukom i bademima

Sastojci:
  • Pakovanje Yupik zelene boranije
  • 1 / 2 šolje badema narezano na listiće
  • 3 kašike putera ili maslaca
  • 5 kašika ulja
  • 2 velike glavice crnog luka , iseckan na tanke režnjeve
  • 2 kašike iseckanog svežeg lišća majčine dušice
  • So, biber i smeđi  šećer
Priprema:
U dublji tiganj sipajte malo ulja i maslac i dodajte luk sečen rebrasto. Posle 10 min dinstanja dodajte 1 kašičicu soli i 1 kašičicu smeđeg šećera. Dinstati još 10-15 minuta. Pred kraj kuvanja dodati majčinu dušicu. Dok se luk karamelizuje spremiti bademe i boraniju.Iseckati bademe na listiće i na teflonu ih malo propržiti da porumene. U kipuću vodu sipajte pakovanje Yupik zelene boranije , malo posolite i kuvajte nekih 10 min, da boranija ostane čvrsta. Ocedite boraniju i prelijte je hladnom vodom kako bi zadržala boju.Kada je luk gotov dodati boraniju i bademe, još malo mešati da se sastojci sjedine. Po ukusu dodati so i biber.

Posna boranija

Sastojci:
  • Pakovanje Yupik žute ili zelene boranije
  • 1 čen belog luka
  • 1 manja glavica luka
  • 3 šargarepe
  • 1 veći paradajz ili 100 ml paradajz pelata
  • 3 kašike ulja, so, biber, vegeta
Priprema:
Sitno iseckati crni luk i prodinstati ga da postane staklast, dodati očišćenu i na kolutove naseckanu šargarepu. Dinstati par minuta i dodati pakovanje Yupik boraniju , očišćeni paradajz (ili pelat) i malo vode. Uz dolivanje vode dinstati 15 min. Sipati u tepsiju i malo zapeći u prethodno zagrejanoj rerni.

Krem supa od povrća

Sastojci:
  • Pakovanje Yupik mešavine za čorbu
  • 2 čena belog luka
  • 1 ljuta paprika (po želji)
  • 1 kašika ulja
  • Biber
  • So
  • Vegeta
  • 100 ml  pavlake za kuvanje
Priprema:
U dublju šerpu sipati malo ulja i ubaciti Yupik mešavinu za čorbu i dinstati par minuta, dodati beli luk i papriku. Naliti vodom da pređe malo preko isečenog povrća, posoliti, pobiberiti. Pustiti da provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati 15-20 min. Skuvano povrće izblendirajte zajedno sa tečnošću, vratiti na ringlu da pusti ključ i sipati pavlaku i dobro promešati i pustiti da se i pavlaka zagreje sa ostatkom čorbe. Gotovu čorbu posuti seckanim peršunom i pečenim kockicama bajatog hleba.

Brokoli sa belim lukom

Sastojci:
  • pakovanje Yupik brokolija
  • 3 čena belog luka
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 2 kašičice prezli
  • 2 kašičice susama ili semenki suncokreta
  • So i dodatak jelima po ukusu
Priprema:
U ključalu vodu sipajte zamrznuti brokoli i blanširajte ga u ključaloj posoljenoj vodi, kojoj ste dodali 2 kašike ulja, a zatim ocijedite. U tavi s debljim dnom zagrejte ulje, dodajte kuvani brokoli i pospite semenkama i kratko propržite. Umešajte prezle i djumbir. Tavu malo protresite, sve kratko dinstajte i umešajte naseckani beli luk.

Špageti na kineski način

Sastojci:
  • 200 g  špageta
  • pakovanje Yupik Kineskog Miksa
  • malo belog luka
  • 100 ml ulja
  • 100 ml soja sosa
  • 1 kašičica đumbira i  kašičica vegete
Priprema:
Špagete skuvajte (ali ne do kraja) u neposoljenoj vodi, ocedite ih i ostavite na toplom mestu. Na zagrejanom ulju u dubokom tiganju ili voku kratko propžite beli luk i dodajte Yupik Kineski Mix. Dinstajte par minuta uz stalno mešanje. Dodajte testeninu i promešajte. Na kraju dodajte đumbir, soja sos i vegetu, promešajte i dinstajte još minut.

Testenina sa piletinom i brokolijem − recept za bebe starije od 10 meseci

Sastojci:
  • 1 čen belog luka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • par cvetića YUPIK brokolija
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 šoljica testenine
  • 1 pileći batak
  • kašika naribanog parmezana ili trapista
Priprema:
Zagrejati maslinovo ulje, a zatim na njemu izdinstajte obe vrste luka i isečeno povrće. Posebno skuvati batak. U povrće dodati vodu i supicu u kojoj se kuvalo meso, a kada provri, i testeninu i meso. Kuvati sve zajedno desetak minuta, odnosno, dok testenina ne omekša, tečnost ne uvri, a masa se zgusne. Po potrebi izblendirajte i ohladite i ponudite detetu. Umesto testenine može se koristiti pirinač, s tim da se vreme kuvanja menja u zavisnosti od kuvanja pirinča.

Grašak sa ćuretinom

:
Priprema:
Meso skuvajte u malo vode ili izdinstajte na malo ulja i vode (ako je beba starija od 9 meseci). Posebno skuvajte YUPIK grašak , očišćenu šargarepu i malo kasnije dodajte krompir očišćen na kockice. Kad je povrće i meso skuvano, ubaciti u blender i izmiksati i obrok je spreman.

Spanać sa piletinom

Sastojci:
  • YUPIK spanać list u briketima
  • belo meso
  • pavlaka
Priprema:
Skuvati belo meso. Posebno otopiti par briketa Yupik spanaća i kuvati nekih 10−15 minuta u malo vode ili prodistanti na puteru. Sjediniti sa mesom i prohladiti i dodati pavlaku i izmiksati.

Tikvica i šargarepa

Sastojci:
  • tikvica
  • šargarepa
Priprema:
Očistiti tikvicu i šargarepu, iseći na kockice i kuvati u malo vode. Posle petnaestak minuta skinuti sa vatre i ocediti. Izmiksati u blenderu uz dodatak vode.

Ruska salata

Sastojci:
  • Pakovanje YUPIK mešavine za Rusku salatu
  • 200 grama šunke
  • 3 jaja
  • 4 kiselih krastavčića
  • 2 kašike pavlake
  • 250 grama majoneza
  • 100gr kuvanog pilećeg belog mesa
  • 1 kašičica senfa
  • malo limunovog soka
  • biber, so
Priprema:
Skuvati Yupik povrće za Rusku salatu po uputstvu. Tvrdo kuvana jaja iseći na kocikice. Krastavčiće i šunku i kuvano belo meso takođe sitno iseckati. Sve sastojke sjediniti, pa tome dodati majonez, jednu kašiku senfa i eventualno nekoliko kapi limunovog soka. Sve dobro promešati. Ako procenite da je suviše gusto, dodajte 2 kašike pavlake. Posolite i pobiberite. Ostavite u frižideru da se hladi.

Svinjetina sa povrćem

Sastojci:
  • 600gr svinjskog karea
  • Pakovanje YUPIK mešavina za đuveč
  • So, biber, začin, ulje, susam
Priprema:
Meso iseći na male komade i pržiti na malo ulja sa svih strana. Dodati pakovanje Yupik mešavine za đuveč i dinstati. Dodati začine i po ukusu dodati malo vode i čašu belog vina. U poseban tiganj propržiti susam i dodati u obrok.

Grilovani losos sa spanaćem

Sastojci:
  • 600gr lososa
  • pakovanje YUPIK spanać list u briketima
  • limun
  • maslinovo ulje
  • mešavina začina: mirođija, peršun, bosiljak
  • puter
Priprema:
Filete lososa stavite u odgovarajuću činiju. Preko njih sipajte sveže isceđen sok od jednog limuna, mešavinu začina: mirođija, peršun, bosiljak. Prelijte sve sa malo maslinovog ulja i ostavite pokriveno da odstoji sat vremena uz povremeno okretanje da riba dobro upije sve mirise. Tiganj dobro zagrejte, stavljajte meso da se peče na srednje jakoj vatri. Peći po 4 -5 minuta sa svake strane, prvo strana gde je koža. Tek tada posolite ribu. Otopljeni spanać dinstati na puteru. Po ukusu dodati so i beli luk. Preko lososa sipati spanać.

Pileći file punjen fetom i spanaćem

Sastojci:
  • Pakovanje YUPIK spanać list u briketima
  • 150g fete
  • 4 komada pilećih grudi
  • 2 čena belog luka
  • glavica crnog luka
  • Ulje, so, začin
Priprema:
Sipajte ulje u tiganj i brzo propržite crni luk, oko 2 minuta, dodajte beli luk i pržite još dva, tri minuta. Dodajte spanać i dinstajte par minuta. Ostavite da se ohladi. Stavite fetu u činiju i pomešajte ohlađeni spanać,crni i beli luk. Posolite i pobiberite smesu. Oštrim nožem rasecite pileće grudi, ali ne do kraja, ostavite džep, ili da komad bude kao otvorena knjiga. Napunite svaki džep spanaćem i fetom. Pobiberite i posolite filete i zatvorite čačkalicom. Nauljite malo svaki komad i pecite na 180oC oko 25 minuta dok piletina ne bude dobro pečena.

Krem čorba od brokolija

Sastojci:
  • pakovanje zamrznutog YUPIK brokolija
  • glavica crnog luka 
  • 1 šargarepa
  • ulje
  • voda
  • začin
  • so
  • beli luk
  • peršun
  • 1 kašika brašna
Priprema:
Iseckati crni luk i dinstati ga na ulju i malo vode, dodati sitno seckani beli luk i šargarepu. Posle par minuta dodati zamrznuti brokoli. Ostaviti da se kuva dok ne omekša, oko 12 minuta, pa dodati malo začina i soli. Procediti brokoli, pa ga ubaciti u blender da se usitni. U šerpicu sipati malo ulja i staviti kašiku brašna, pa dodati vodu u kojoj se kuvalo povrće i ubaciti usitnjeni brokoli. Može se dodati još malo vode ili supe da se dobije lepa krem čorba. Po želji staviti biber i peršun i pavlaku.

Karfiol sa sirom

Sastojci:
  • 1 pakovanje zamrznutog YUPIK karfiola
  • veza zeleni
  • 2 jaja
  • 150 g sira
  • 100g pavlake
  • malo mleka
  • dve kašike maslaca
Priprema:
U šerpu stavite očišćenu zelen isečenu na kolutove I kuvati par minuta. Dodajte karfiol i kuvajte 5 minuta. Skuvane cvetove karfiola poređajte u podmazanu posudu za pečenje. U posebnoj posudi pomešajte jaja, sir, pavlaku, mleko i istopljeni maslac, pa time prelijte karfiol i zapecite u rerni na 220oC (dok se ne uhvati zlatna korica).

Kukuruz salata

Sastojci:
  • 1 pakovanje zamrznutog YUPIK kukuruz šećerca
  • 200gr šunke
  • 200gr trapista
  • 200gr kiselih krastavčića
  • parče pilećeg belog mesa
  • majonez, kisela pavlaka po ukusu
  • kašika senfa
  • so, biber
Uputstvo:
Skuvati kukuruz po uputstvu sa kesice. Šunku, trapist, krastavčiće i kuvano belo meso sitno iseckati i izmešati sa ohlađenim kukuruzom. Umutiti pavlaku, majonez i kašiku senfa, začiniti po ukusu i preliti smesu. Služiti hladno.

Projice sa brokolijem

Sastojci:
  • 125gr otopljenog margarina/putera
  • 100gr sitno seckanog luka
  • 1 pakovanje zamrznutog YUPIK brokolija
  • 4 jaja
  • 200gr sira ili trapista
  • 250 gr mešavine belog i kukuruznog brašna u odnosu 1/3, sa malo praška za pecivo
Priprema:

Brokoli sipati u ključalu vodu i kuvati 3 min, a onda ocediti. Zagrejati rernu na 250oC. Umešati margarin, luk, brokoli, jaja i sir. Dobro izmešati. Dodati mešavinu brašna i dobro izmešati. Sipati u pleh veličine 23x32 cm i peći 25−30 minuta na 200oC.